Satisfactie, la minut

Recent am citit cu mare placere cartea Inghite Platon, nu Prozac!(Editura Trei (2009)) scrisă de Lou Marinoff . Autorul ne incurajeaza sa apelam la filosofie atunci cand avem probleme, mai mult sau mai putin, existentiale. El afirma ca filosofia nu este numai teorie, ci sa ne reintoarcem si la partea aplicabila a acesteia. (asa cum a fost filosofia cu multe secole in urma).

De exemplu dacă te confrunți cu o situație (singuratate, moarte etc.) și nu știi cum să faci față poți apela la un consilier filozofic. Ce va face acesta? Te va îndruma spre filosofii care abordeaza tema ta, astfel încât să ajungi la liniștea ta.

Privind in jurul meu vad adesea dorinta oamenilor de a obtine rezultate intr-o perioada cat mai scurta. Adesea uitam ca uneori si calatoria spre obtinerea lucrului dorit are partile ei bune (nu avem timp sa ne plictisim,alergam etc.).

In carte Lou apeleaza la un citat din ARTHUR SCHOPENHAUER pentru a ne ajuta sa constientizam cat de mult conteaza drumul, lupta pentru a obtine ceea ce ne dorim.

Dacă fiecare dorinţă ar fi satisfăcută imediat ce şi-a făcut apariţia, cu ce şi-ar mai ocupa oamenii existenţa, cum şi-ar mai petrece timpul? Imaginaţi-vă că această rasă ar fi transportată într-o Utopia unde toate cresc de la sine, curcanii zboară gata fripţi, iar iubiţii se găsesc unul pe celălalt fără întârziere şi se păstrează unul pe celălalt fără vreo dificultate: într-un asemenea
loc, unii ar muri de plictiseală sau s-ar spânzura, alţii s-ar bate si s-ar omorî între ei, si astfel si-ar pricinui mai multă suferintă decât cea pe care le-o cauzează natura însăşi.

Care sunt acele lucruri pentru care nu mai ai rabdare sa strabati drumul? Ce iti doresti acum?

Leave a Reply

Your email address will not be published.