mihaly-csikszentmihalyi

Fluxul de energie

Care sunt acele lucruri care va dau energie? Ce faci cu cea mai mare placere?

Zilele acestea dupa ce am urmarit prezentarea lui Mihaly Csikszentmihalyi despre flow – fluxul de energie am inceput sa citesc si cartea lui Flow: The Psychology of Optimal Experience

Mihaly Csikszentmihalyi este un psiholog care a emigrat din Ungaria in America. Aici este interesat “să înţelega aceste rădăcini ale fericirii”.


Psihologul afirma:

Când facem studii, am făcut împreună cu colegi din toată lumea, peste 8000 de interviuri cu oameni — de la călugări Dominicani, la călugăriţe oarbe, la căţărători pe Himalaia, la păstori din Navajo — care îşi iubesc munca. Şi indiferent de cultură, îndiferent de educaţie sau altceva, sunt şapte condiţii care pare să fie prezentă când o persoană este în flux. Este această concentrare, care atunci când devine intensă, duce la o stare de extaz, de claritate, ştii exact ce vrei să faci de la un moment la altul, obţii reacţie imediată. Ştii că ceea ce trebuie să faci este posibil de făcut, chiar dacă este dificil, iar simţul timpului dispare, uiţi de tine însuţi, te simţi parte a ceva mai mare. Şi odată ce acele condiţii sunt prezente, ceea ce faci merită să fie făcut de dragul lui.

…stimularea este zona din care cei mai mulţi învaţă, fiindcă acolo sunt ei împinşi peste zona lor de comfort şi acolo intră — întorcându-mă la flux — iar apoi îşi dezvoltă priceperi mai bune. Control este deasemenea un loc bun, fiindcă acolo te simţi comfortabil, dar nu foarte entuziasmat. Nu mai este prea provocator. Şi dacă vrei să intri în flux din zona control, trebuie să creşti provocările.

Relaxarea este bună — te simţi tot OK. Plictisul începe să devină foarte neplăcut iar apatia devine foarte negativ — nu simţi că faci ceva, nu îţi utilizezi priceperea, nu există provocări. Din păcate, o mulţime de oameni trăiesc apatia. Cea mai mare sursă unică pentru apatie este urmărirea televizorului, a doua este să stai în baie. Şi apoi, câteodată, chiar şi privind televizorul cam şapte – opt procente din timp este în flux, dar asta este când alegi un program pe care chiar vrei să-l vezi şi primeşti feedback din el.

Fiecare dintre noi poate sa se analizeze si sa observe in ce conditii are cel mai bun randament sau se simte cel mai bine. Ideea lui Csikszentmihalyi este aceea ce a accesa cat mai des acest flux de energie.

Unde ma simt mai bine: in familie, la munca, atunci cand citesc, ascult muzica?

Pentru mine atat prezentarea cat si cartea lui Mihaly sunt impulsuri pentru a lucra la fluxul meu de energie. Voi cauta sa imi canalizez energia astfel incat sa ma simt activa in cat mai multe dintre activitatile pe care le intreprind.

De cateva zile am inceput sa imi modific obiceiul de dinainte de a dormi astfel ca in loc sa vizionez un serial am inceput sa citesc o carte. Am trecut de la o activiatate mai pasiva la una mai activa. (si adorm si mai repede:) )

Care ar fi domeniile in care ai vrea sa investei mai multa energie? Care ar fi modificarile pe care esti dispus sa le faci pentru a ajunge la starea de bine?

Citatele sunt preluate din prezentare: http://www.ted.com/talks/mihaly_csikszentmihalyi_on_flow.html 

Leave a Reply

Your email address will not be published.